Ambrosia

L'aliment dels déus a l'Olimp (1530), decorant un plat de majòlica.

En la mitologia grega, l'ambrosia[1] (en grec antic: ἀμβροσία) és l'aliment dels déus de l'Olimp.[2] En principi, sembla que els grecs no sabien ben bé en què consistia exactament ni quin era el seu origen, tot i que una llegenda diu que va sortir per primer cop d'una de les banyes de la cabra Amaltea. Les primeres referències en parlen com a bàlsam, untuós i de perfum agradable, que perfuma, purifica i conserva.[3]

L'ambrosia sol ser menjar o pot ser beguda (en Safo) de déus, mentre que el nèctar sol ser beguda però també pot ser menjar (en Alcman). Per a Roscher (segle xix), tant el nèctar com l'ambrosia són mel:[4] seria una «divinització» de la mel. En el món catalanoparlant, el paradís dels déus regalima «llet i mel». D'altra banda, segons algunes creences l'ambrosia es fa a partir d'una planta màgica (d'aquí el nom científic de les ambròsies), segurament un o més tipus de bolets barrejats, que es troben al jardí d'Apol·lo. Aquesta matèria primera, a més de per fer ambrosia, podia ser usada també per a altres criatures fantàstiques dels boscos, com centaures, elfs o sílfides.[5] D'altra banda, molts d'investigadors moderns com Danny Staples relacionen l'ambrosia amb el fong al·lucinogen Amanita muscaria.

Hi havia tot seguit de festivitats dedicades a Dionís que s'anomenaven Ambròsies, en referència a aquest menjar.

  1. «Ambrosia». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Redondo Sánchez, Jordi. Introducció a la religió i la mitologia gregues. Universitat de València, 2011. ISBN 9788437086880. 
  3. Fernández Uriel, Pilar. Dones Del Cielo. Abeja Y Miel en El Mediterráneo Antiguo, 2012. ISBN 9788436262155. 
  4. Roscher, Wilhelm Heinrich. Nektar und Ambrosia: Mit einem Anhang über die Grundbedeutung der Aphrodite und Athene, 1883.  (alemany)
  5. Soler i Amigó, Joan. Enciclopèdia de la fantasia popular catalana, 1998. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search